assadad

 
 

Ar žinote?

Tytuvėnai – miestas Kelmės rajone, Žemaičių aukštumos rytinėse priekalnėse, 17 km į rytus nuo Kelmės, prie Tytuvos upelio. Miestas turi seniūnijos statusą, taip pat yra apylinkių seniūnijos centras, regioninio parko direkcija.

 
 
 
 
 
Naujienos Alyvų šventė
 
 

Alyvų šventė

El. paštas Spausdinti PDF

Gegužės 21 dieną, po pietų, Tytuvėnų miestelio centrinės gatvės ir aikštės nusidažė visais alyvų žiedų atspalviais. Taip pasipuošę tytuvėniškiai ir tytuvėniškės bei miestelio svečiai rinkosi prie Tytuvėnų miestelio bendruomenės namų. Čia antrus metus iš eilės vyko Alyvų šventė. Ją organizavo miestelio bendruomenės taryba, kuriai vadovauja pirmininkė Irma Ridikienė. Šventę vedė L. Vaičiulienė.

Kaip ir praėjusiais metais, šventė prasidėjo žolynų mainais, augalų turgeliu ir alyvų krūmų sodinimu. Prie Pušyno ir Kelmės gatvių sankryžos šventės svečiai ir šeimininkai pasodino keletą krūmelių poetų apdainuotų svaigiakvapių alyvų. Čia savo sodinuką turės ir tą dieną susituokę jaunavedžiai Kubiliai. Jų krūmelis skyrėsi iš kitų balta juosta.

Nuo šešioliktos valandos aikštėje prie bendruomenės namelio šurmuliavo dideli ir maži. Pirmiausiai iš įvairių žiedų šventės dalyviai „audė“ kilimą. Darbą pradėjo šventėn užsukę jaunieji, o tęsė tie, kas tik norėjo išvysti bendro triūso rezultatą. Čia suneštos pievų ir darželių gėlės, suguldyti alyviniai, balti ir ryškiai geltoni žiedai, palikta daug natūralios pavasarinės žalios spalvos. Vėliau dažnas fotografavosi prie arba ant šio greit sunyksiančio grupinio kūrinio, tapusio vienu iš šventės akcentų.

Be užsiėmimo neliko ir mažieji šventės dalyviai. Vaikučiai spalvotomis kreidelėmis ant asfalto piešė įvairias gėles. Po pusvalandžio aikštelė tarsi pražydo, o geriausieji jaunieji menininkai gavo atminimo dovanėlių. Vyresnieji konkursui galėjo pateikti istorijos apie žmones, kuriuos II pasaulinio karo metais  nuo mirties išgelbėjo gražiai žydinčios alyvos, iliustracijas. Laimėjo Tytuvėnų gimnazijos šeštokė I. Mikalauskaitė. Savo posmus susirinkusiems skaitė T. Rimulaitytė, o smagias istorijas pasakojo D. Molotokienė.

Šventės organizatoriai sugalvojo įvairiausių nominacijų, apdovanotųjų buvo gražus būrelis. Vyrai, pernai sodinę alyvas prie bendruomenės namelio, buvo pagerbti už tai, kad visos alyvos čia prigijo ir jau žydi. Moterys apdovanotos už skanius pyragus (apgailestauta, jog šiais metais, tikriausiai, krizė kalta, kad pyragų iškepta mažiau, nei pernai). Išrinkta „alyviškiausiai“ apsirengusi moteris. Renkant iš alyvų žiedų „laimes“ nugalėjo Erciuvienė, radusi žiedelį su trisdešimčia žiedlapių. Jai įteiktas Aloyzo Pacevičiaus jaunesniojo paveikslas. Apdovanotas ir tas, kas gerai moka skaityti skelbimus ir atsinešė patiesalą, kad galėtų su savo šeima atsisėsti ant pievutės.

Pirmą kartą šventės metu koncertavo gatvės muzikantai. Akordeonistai, smuikininkai ir kanklininkės įsitaisė skverelyje. Prie jų stabtelėdavo vis nauji klausytojai. Nauja šį gegužį ir tai, jog atsirado šventės talismanas – lėlė alyviniais rūbais. Jai tytuvėniškai rinko vardą. Bendru sutarimu šventės naujokė pavadinta Alyva Syringa. Ar ji „prigis“ ir neš sėkmę, pamatysime ateityje.

Po šios programos dalies koncertavo Tytuvėnų kultūros centro vaikų dainų ir šokių kolektyvai. Mažieji šokėjai ir jų vadovė H. Barkauskienė smagiai įtraukė į patrepsėjimus ir mamytes, tėvelius bei sesutes. Žiūrovai truputį apgailestavo, kad neišvydo suaugusiųjų kolektyvų pasirodymų. Šiais metais, matyt, visi buvo užsiėmę kitais darbais ir į šventę neatvyko.

Jau baigiantis dienai į gegužinę kvietė grupė „Dinamika“. Pernai šokiams trukdė lietus, o šiemet dangus iškentėjo ir nelaistė Tytuvėnų bei tytuvėniškių, nutarusių smagiai ir trankiai pabaigti šventinę dieną. Šio renginio tęsiniu taps Tytuvėnų bendruomenės atstovų kelionė į Latvijos Dobelės miestą, kur šį šeštadienį vyks panaši šventė, skirta alyvų žydėjimui pažymėti. Miestelėnai tikisi gražios kelionės, smagios šventės ir naujų įdėjų ir, gal būt, bičiulių.

 
 
www.kvepalai.ltkvepalai.ltwww.spargalkes.ltspargalkes.ltwww.tytuvenai.lttytuvenai.lt